Voor winterkamperen (en het voor- en najaar) heb je niet per se dure kampeerspullen nodig. Tot -15°C kun je met een beetje voorbereiding en een extra slaapzak ook met een enkeldaks katoenen tent uit de voeten. Op deze pagina hebben we tips en ervaringen van en voor winterkampeerders voor je bij elkaar gebracht.
Heb jij ook tips, nieuws of een inspirerend winterkampeerverhaal? Mail ons op redactie@ntkc.nl, of reageer onder aan de pagina (eenmalig account aanmaken naam/mailadres) of via Facebook. Veel kampeerplezier!
Tent
- Maak de kampeerplek sneeuwvrij (scheelt een hoop gekraak onder je tent).
- Zorg voor een zware hamer (klauwhamer of vuistje) als de ondergrond bevroren is. Aluminium pennen kunnen verbuigen of breken als het erg koud is. Neem één stalen pen mee om 'voor te boren'.
- Sla de haringen niet helemaal de grond in. Bij het afbreken van de tent kun je dan de haringen losslaan door deze er iets dieper te meppen.
- Veel kou komt van de grond, zorg daarom voor extra isolatie van het tentgrondzeil.
- Een zachte borstel is handig om sneeuw van je tent te verwijderen.
- Kies een ruime binnentent, of met minder mensen, zodat je nooit tegen de binnentent aanligt; zo blijf je warm en wordt je slaapzak niet nat.
Warm slapen
- Zorg dat het hele grondzeil bedekt is met (dunne) (aluminium) isolatiemat, eventueel samen met een gronddeken.
- Gebruik een slaapmat met een hoge isolatiewaarde (R-waarde) (bijvoorbeeld Therm-a-Rest of Exped). Met een fleece dekentje tussen slaapmat en slaapzak voorkom je optrekkende koude van onderaf.
- De comforttemperatuur van een slaapzak kan worden verhoogd door een extra slaapzak (of dekbed van thuis) te gebruiken.
- Dek de slaapplek af met een fleece of Dralon deken of een ander materiaal dat geen vocht opneemt. De slaapplek blijft op die manier droog.
- Een warme kruik is prettig in de slaapzak.
- Doe weinig kleren aan in je slaapzak. Tussen het lichaam en het vulmateriaal van de slaapzak treedt een wisselwerking op. In het begin is het even koud als je in de slaapzak gaat, maar al snel wordt het warmer. Met bijvoorbeeld twee wollen truien of een jas aan werkt dit niet meer. Je lichaam verwarmt dan wel de trui maar de wisselwerking met de slaapzak gaat verloren. Bloot de slaapzak, in of hooguit wat thermo-ondergoed, werkt het beste. Immers heb je weleens een Eskimo met een pyjama gezien?
- Ook via het hoofd gaat veel warmte verloren; gebruik daarom eventueel een (slaap)muts.
- Bewaar of plaats vochtige spullen (schoenen, jassen enzovoort) indien mogelijk buiten het slaapgedeelte.
- Gebruik een plasemmer of andere voorziening. Je hoeft dan voor een (kleine) sanitaire stop niet meer helemaal de tent uit en je koelt daardoor wat minder af.
Warm blijven overdag
- Thermo-ondergoed is een goed hulpmiddel om warm te blijven en de kleding in laagjes op te bouwen.
- Blijf in beweging en maak overdag bijvoorbeeld een wandeling of fietstocht.
- Kleding (sokken, shirt enzovoort) die in de tas koud zijn geworden, kun je 's morgens opwarmen door ze in de slaapzak met lichaamswarmte te verwarmen.
- Zorg voor een goede combinatie van schoenen en sokken.
- Als je ergens zit, plaats dan je voeten op een boomstammetje.
Kampvuur/kookvuur
- Ga na of een kampvuur mogelijk is.
- Houd schoenen weg bij het kampvuur. Als je een schoen dicht bij het kampvuur houdt, dan kan de lijmlaag tussen de zolen loslaten. Een (dure) schoen zal dan niet meer waterdicht zijn en is ook niet meer te herstellen. Ook heeft het opwarmen van een goed geïsoleerde schoen weinig zin.
Koken
- Gebruik een brander op benzine of petroleum. Gasbranders met butaangas gevulde wegwerptankjes bijvoorbeeld laten het afweten bij lagere temperaturen;
- Zorg voor (watervaste) lucifers. Een gasaansteker laat het bij vrieskou afweten.
- Een thermoskan voorkomt dat je watervoorraadje bevriest.
- Een koelbox kan ook dienen als vorstvrije opslagplaats, zeker als je deze een beschut plaatsje kunt geven in bijvoorbeeld het sanitairgebouw.
- Spiritus brandt minder goed bij lage temperaturen. Het brandt beter als je een 'lontje' (van toiletpapier o.i.d.) maakt en gewoon laat zitten.
- Ben je heel zeker van je brander en is het heel koud: lekker in de tent koken. Brander in een kistje zetten en voldoende ventileren.
Andere tips
- Vrieskou vermindert de capaciteit van batterijen aanzienlijk. Bewaar je telefoon overdag dicht op je lijf. Een kruik kun je ook gebruiken om de mobiele telefoon een warm plekje te geven. Zorg voor een extra batterij, accupack, 12-Volt autolader of gewone lader als er een oplaadmogelijkheid is.
- 's Avonds kun je in de voortent in een pan wat waxinelichtjes branden. Dat geeft licht én warmte. Zie voor verlichtingstips verder Verlichting in en om de tent.
- Van alcohol (18+) krijg je het bij het drinken eerst warmer (je bloed wordt naar de oppervlakte van je huid gestuurd), maar vervolgens verlies je de extra warmte ook weer aan de buitenlucht. Daardoor daalt uiteindelijk je lichaamstemperatuur.
Met dank aan Henri van der Meijs, Trudy Fraterman, Gert-Jan Besselink, Stef Verhagen en vele anderen.