‘Sinds een jaar of zes heb ik bushcraft ontdekt. Het kamperen met een tent, ik kampeer al bijna 25 jaar bij de NTKC, bood mij niet meer de uitdaging die ik zocht. Via hiking en ultra light weight ben ik me uiteindelijk in de bushcraft gaan verdiepen. Ik ga graag en veel naar ’t Groene Hart bij Hazerswoude. Door mijn werk als beveiliger heb ik geen standaard weekenden, en ook daarom kampeer ik vaak alleen. Behalve bij de NTKC kampeer ik ook wel bij de Scouting en met bushcraft meetings en workshops op andere natuurkampeerterreinen.
Winterkamperen is voor mij je eigen grenzen opzoeken en improviseren met de middelen die je hebt. In de winter geniet ik veel intenser van alles: het vuur voelt warmer, het eten smaakt beter en ik krijg een echt oergevoel met de wind, kou, regen en sneeuw. Als het koud is, ben ik veel actiever en bovendien heb je minder last van ongedierte. Ik werk graag met ouderwetse materialen, maak veel kampeerspullen zelf en probeer die ook steeds te verbeteren. Daarbij ga ik steeds meer op mezelf vertrouwen. Zo heb ik in de loop van de tijd een heel scala aan kookmanieren beproefd, gas-benzine-petroleum, maar neem inmiddels alleen nog maar benodigdheden voor houtvuur of een alkoholbrander mee.
In de winter is het belangrijkste om onder alle omstandigheden droog te blijven. Want droog is de basis voor warm. Het is daarom belangrijk om extra droge sokken en ondergoed in te pakken. En zijn je voeten in je laarzen toch nat geworden, doe dan bij het kampvuur je laarzen uit en zorg dat je voeten warm en je laarzen van binnen weer droog worden. Wat ook helpt om warme voeten te houden is droog gras in je schoenen: de wrijving stimuleert de bloedsomloop en zo blijven je voeten lekker warm. Wie nog niet eerder in de winter heeft gekampeerd raad ik aan gewoon eens mee te gaan met iemand die ervaring heeft: binnen de NTKC zijn er enthousiastelingen genoeg.‘
Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.