Voor fietskamperen heb je niet per se dure en geavanceerde spullen nodig. Met een behoorlijke tweedehandsfiets, idem tassen, een doorsneetent en een portie optimisme kom je al heel ver. Op deze pagina hebben we tips en ervaringen van en voor fietskamperende NTKC'ers voor je bij elkaar gebracht. Twee ervaringsdeskundigen schreven bovendien een speciale bijdrage over bikepacking (zie ook Bikepacken en vakantiefietsen).
Heb jij ook tips, routes, nieuws of een inspirerend fietskampeerverhaal? Mail ons op redactie@ntkc.nl, of reageer onder aan de pagina (eenmalig account aanmaken naam/mailadres) of via Facebook. Veel fietskampeerplezier!
Algemeen
- Gewoon gaan! Neem zo weinig mogelijk bagage mee: hoe lichter, hoe prettiger je fietst en het is ook beter voor je fiets.
- Als je net begint, kijk dan of je spullen van anderen kunt lenen. In het gebruik kun je dan je eigen mening vormen over je eisen en wensen en daar vervolgens je uitrusting op afstemmen.
- Praat met andere fietsers om kennis en ervaringen uit te wisselen.
- Plan niet teveel. Dan raak je ook nooit teleurgesteld. Laat het op je af komen. Als je daarin geoefend raakt, kun je ook in je dagelijkse leven makkelijker loslaten.
- Vereniging De Wereldfietser organiseert workshops, lezingen en beginnersweekenden over kamperen, fiets en uitrusting.
- Op europafietsers.nl vind je veel routes door heel Europa, die deels door vrijwilligers van deze stichting zijn uitgezet.
- Ook op de site van de winkel De Vakantiefietser staan allerlei tips.
- Op de website van de Fietsvakantiewinkel kun je behalve voor fietsgidsen ook terecht voor informatie over onder meer vervoer.
- Praktische tips over fietsen met kinderen vind je op fietsenmetkinderen.info.
- Maak het jezelf niet te moeilijk. Het gaat om de lol, niet om de prestatie.
- Als je toert, hoef je niet altijd dóór. Slow travelling. Een paar dagen op één plek blijven kan verrijkende mogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld een onverharde tocht maken zonder zware bepakking.
- Je kunt de fiets ook gebruiken als een vervoermiddel om een kampeerbestemming te bereiken. 'Autokamperen', maar dan met de fiets.
Fiets
- Zorg dat je fiets goed is afgesteld.
- Voor een fietsvakantie zijn brede banden het lekkerst. Daar zit meer vering in en je kunt ermee over elk soort ondergrond. En wat niet iedereen weet: tot 25 km/u rijden brede banden lichter dan dunne banden.
- Het aantal versnellingen van je fiets moet passen bij het gebied waar je gaat fietsen. In Nederland zijn drie versnellingen genoeg, maar in de Ardennen heb je er meer nodig.
- Tip voor beginnende fietsers: zorg voor een sterk achterwiel.
- Volg zo nodig een fietsreparatiecursus. Handig bij pech onderweg.
Vouwfiets
- Ook met een vouwfiets kun je kamperen. Er bestaan speciale toervouwfietsen, ontworpen om (ook onverhard) zwaardere bepakking te kunnen dragen. Zo nodig zijn die fietsen aan te passen aan specifieke reisdoelen en -wensen. Zie bijvoorbeeld bikefriday.com. Maar met een gewone vouwfiets kan het ook, zie Buitenspoor 4-2022.
- Hoeveel gewicht een vouwfiets aankan, hangt van het vouwmechanisme af. Dat verschilt per merk en type. Zoek dat van tevoren uit om te voorkomen dat de fiets breekt.
- Met een vouwfiets kun je geen dagen achter elkaar al te lange afstanden afleggen zonder blessures te krijgen. Dat heeft te maken met de harde bandjes (minder schokdemping) en met de soms minder ideale zithouding. Kortere afstanden plannen en vaker afstappen is een goed idee. Duik bijvoorbeeld een museum in. Je fiets mag vrijwel altijd opgevouwen in de garderobe staan.
- De meeste vouwfietsen rijden het lekkerst als je het grootste deel van je bagage vóór draagt. Veel vouwfietskampeerders bevestigen een mand, rekje of ringen aan of onder hun stuur waar een flinke tas in of op kan.
- Fijn idee bij (dreigende) desastreuze, niet zelf op te lossen fietspech in the middle of nowhere: je kunt met je vouwfiets altijd in een bus of taxi stappen.
- Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden van vouwfietskampeerders, bijvoorbeeld van Susanna Thornton en van BromptonTraveler.
Gereedschap en reserveonderdelen
- Neem in elk geval spullen mee om een lekke band te plakken.
- Plak met ducttape een nieuw tubetje solutie onder je zadel. Dan heb je het altijd bij je als onderweg je oude tube leeg blijkt.
- Na een lekke band voelen of er iets scherps in de buitenband achterbleef? Voorkom opengehaalde vingers en haal een oud pantykousje of stukje panty langs de binnenstebuiten gekeerde band. De stof blijft haken waar een stukje ijzerdraad of glas door de band steekt. Altijd raak, en geen kapotte handen meer.
- Met een reservebinnenband hoef je onderweg nooit te plakken.
- Als je wat verder weg gaat, kun je ook een reparatiesetje voor het plakken van een buitenband meenemen. Een reservebuitenband is lastig te vervoeren. Met een zelf geplakte en daardoor tijdelijk gerepareerde buitenband kun je weer 100 of 200 km doorrijden en onderweg een nieuwe buitenband kopen.
- Neem reservespaken mee. Plak die bijvoorbeeld in een stukje elektrapijp aan je bagagedrager.
- Spuit je gereedschap in een fluorescerende kleur. Handig bij reparaties in het donker in hoog gras.
- Standaardiseer waar mogelijk bouten en moeren van je fiets tot een beperkt aantal maten. Zo kun je ook je wielmaat, remkabels enzovoort onderling standaardiseren als je met meerdere mensen fietst. Dat beperkt zowel de hoeveelheid gereedschap als de hoeveelheid reserveonderdelen die je nodig hebt. Zeker als je verder weg gaat is dat handig.
Tassen
- Zorg er bij Ortlieb- en Vaudétassen voor dat de haken per tas zo breed mogelijk uit elkaar staan. Anders gaan de rails waaraan die haken zitten bol staan en komt er spanning op, dat is niet goed voor het behoud.
- Zeker als je onverhard rijdt, trillen vroeg of laat de schroefjes aan je fietstassen los. Plak over alle schroefjes aan de buitenkant een stukje sporttape. Trillen ze los, dan raak je ze niet kwijt: aan de binnenkant vallen ze in de tas en aan de buitenkant blijven ze aan het tape vastzitten.
- Met lichtgekleurde tassen ben je niet alleen zichtbaarder op de fiets, je ziet ook meer in een gele dan in een zwarte tas.
- Er zijn speciale hulpstukjes waarmee je de haken van fietstassen kunt opvullen, zodat ze op smallere bagagedragerstangen passen. Die hulpstukjes raak je makkelijk kwijt. Met een stukje tuinslang om de stang van je bagagedrager heb je geen hulpstukjes meer nodig.
Inpakken
- Zorg dat je tassen links en rechts even zwaar zijn, zodat je fiets goed in balans blijft en niet gaat zwabberen. Je bagage over voor- en achterdragers verdelen kan ook helpen om balans te creëren. Bij afdalingen is een goede balans helemaal van belang.
- Laat je bagage niet te breed uitsteken. Dan kom je niet in de problemen bij smalle doorgangen.
- Pak je EHBO-setje altijd als laatste in, zodat het boven in een van je tassen voor het grijpen ligt. Gebruik daarvoor een vaste plek, die je reisgenoten ook kennen.
- Doe je kleding en slaapspullen voor de zekerheid altijd in een extra plastic zak of waterdichte lichte stuff bag, ook al heb je waterdichte fietstassen.
- Om orde in je bagage te houden zijn de superlichte waszakjes van de Hema erg handig. Ze bestaan in verschillende kleuren en je ziet van buiten wat erin zit.
- Met sjorbanden zet je makkelijk bagage tussen of boven op je achtertassen vast. Als je een paar van die banden aan elkaar vastmaakt, kun je ze als waslijn gebruiken. Trek je weer verder, dan kun je je waslijn nooit vergeten want die heb je weer nodig om je bagage vast te zetten.
- Een fietskar ontlast je fiets en je kunt meer bagage meenemen. Het rijden met een fietskar vergt wel wat oefening. Met een spiegeltje op je stuur houd je op een comfortabele manier zicht op je bagagekar en op wat er verder achter je gebeurt.
Slapen
- De Warm Showers Community is een wereldwijd netwerk van particulieren die gratis een bed, bank of een kampeerplek in hun tuin beschikbaar stellen voor medefietsers. Wie op die manier gastvrijheid wil verlenen, kan zelf ook gebruikmaken van het adressenbestand.
- Een Duitse variant van de Warm Showers Community is ADFC-DACHGEBER, een lijst van meer dan 3200 particulieren in heel Duitsland en sommige andere landen die hun huis of tuin beschikbaar stellen voor een gratis overnachting voor medefietsers.
- Denemarken kent Overnatning i det fri, waar fietsers en wandelaars kunnen overnachten op natuurterreintjes en bij particulieren, tegen een kleine vergoeding.
- Gastvrije NTKC-leden stellen op hun erf een gratis overnachtingsplek ter beschikking aan wandel- en fietskampeerders die lid zijn van de NTKC. Deze 'tussenstops' vormen een aanvulling op het landelijke netwerk van NTKC-terreinen. Gastvrije leden (inloggen als lid).
Koken/eten
- Zorg er op langere, zwaardere fietsreizen voor dat je voldoende en goed genoeg eet in verhouding tot de inspanning die je levert.
- Geen bakker in de buurt voor je ontbijt? Havermout is licht om mee te nemen en levert (bijvoorbeeld in combinatie met al dan niet gedroogd fruit) een voedzaam en gezond ontbijt. Een voorraadje ontbijtcrackers kan ook handig zijn.
- In dunbevolkt gebied kan het geen kwaad om een paar zakjes noodrantsoen (gedroogd voedsel) bij je te hebben, mocht je niet op tijd een winkel tegenkomen.
- Pas in warme streken op dat je geen zouttekort krijgt als je veel zweet. Magnesiumkaliumpoeder kan helpen om je spieren te herstellen als je door hitte veel vocht verliest.
- Denk er bij langere reizen over na, welke brandstof goed te krijgen is in het gebied waar je gaat fietsen. Stem daar de keuze van je brander op af.
- Koop je meer eieren dan je direct nodig hebt, kook ze dan om ze langer houdbaar te maken. Je kunt ze bijvoorbeeld onderweg op je brood doen.
- In koude gebieden komt een thermosfles met warm water onderweg altijd van pas.
Kleding
- Gebruik lagen waarmee je kunt varieren. Als eerste laag liefst iets van ademend en vochtafvoerend materiaal (dunne merinowol bijvoorbeeld).
- Als je regelmatig een handwasje doet, hoef je maar heel weinig kleding mee te nemen. Sneldrogend materiaal is handig. Zo nodig laat je het achter op de fiets verder droog wapperen, al dan niet in een dunne, lichte, sneldrogende stuff bag.
- Een regenbroek is relatief volumineus en zwaar, en nat word je toch. Veel vakantiefietsers laten hem dan ook thuis.
Routes
- Veel fietsroutes, zowel in Nederland als in het buitenland, zijn te vinden op de Open Cycle Map en de gps-versie daarvan, de Open Fiets Map.
- Voor fietsroutes in Nederland, zie bijvoorbeeld nederlandfietsland.nl.
- De gratis app Fietsknoop maakt het hele fietsknooppuntennetwerk in Nederland en Vlaanderen online beschikbaar.
- Een leuke route voor beginners is de driedaagse ronde langs de drie NTKC-terreinen in Oost. Gpx-bestanden staan onder 'Fietsroutes' op de pagina's van De Valkenbelt, Masterveld en 't Springendal.
- Voor fietsgidsen met buitenlandse routes, zie bijvoorbeeld de volgende websites:
- opdefiets.net
- cyclingeurope.nl
- reitsmaroutes.nl
- europafietsers.nl
- recreatief-fietsen.nl
- greenvelo.pl/en (een 2000 km. lange fietsroute door de oostelijke helft van Polen)
- De Adventure Cycling Association produceert en verkoopt informatieve fietskaarten voor het Adventure Cycling Route Network, een veelomvattend fietsroutenetwerk door heel Noord-Amerika.
Andere tips
- Op de fiets kun je natuurlijk geen houtkacheltje meenemen. Maar als het koud is, kun je op een simpele manier wel een aangename temperatuur in je tent creëren. Pak een metalen bord of liever nog een pan, doe daar een paar waxinelichtjes in, zet hem naast je stoeltje in de voortent en klaar is je tentverwarming! Scheelt zo een aantal graden Celsius.
- Zorg dat je een haring en een stukje lijn voor het grijpen hebt, dan kun je je fiets ook op een kaal terrein op de standaard zetten.
- Voor het opladen van je smartphone of gps kun je gebruikmaken van stroom die je naafdynamo tijdens het fietsen levert. Hiervoor zijn speciale laadsystemen te koop. Zo kun je ook goed op je telefoon navigeren. Een andere mogelijkheid is de WakaWaka Power: een combinatie van een zaklamp met een oplader op zonne-energie. Met het formaat van een smartphone past hij bijvoorbeeld in de kaartenhoes van je stuurtas. Een dagje fietsen en je kunt er weer mee opladen. Voor elk verkocht exemplaar gaat er ook nog eens één naar een goed doel.
- Je kunt je fiets gebruiken als 'stok' voor een lichtgewicht tarp half over je tent. Zelf heb je dan een luifeltje en je fiets staat meteen droog.
- Houd voor agressieve honden zo nodig je pomp voor het grijpen, of je bidon met de smalste opening. Die spuit het hardst en het verst. Wat ook goed werkt, is de combinatie van een dazer en een fluitje. De dazer produceert bij druk op een knop een hoog geluid dat honden afschrikt. De tien procent die daar niet op reageert, druipt af bij blazen op het fluitje.
- Omdat je op een tandem hetzelfde aantal fietstassen kwijt kunt als op een gewone fiets, mis je dus een serie tassen voor je bagage. Óf je moet heel economisch inpakken, óf je kiest ervoor om een bagagewagen achter je tandem te hangen. Dat geeft de ruimte om wat extra's mee te nemen.
- Een e-bike kan een uitkomst zijn wanneer je fysieke conditie achteruitgaat, of wanneer één lid van een stel dreigt af te haken vanwege verschil in kracht of conditie. In dat laatste geval kan een tandem ook een optie zijn (voor meer informatie, zie www.tandemclub.nl).
Naar het buitenland (en terug)
- Veel algemene informatie over reizen met fiets per openbaar vervoer lees je op www.rover.nl (op-reis > buitenland).
- Met de trein? De site van Deutsche Bahn (www.db.de) is compleet en overzichtelijk. Kaartjes kun je daarna kopen bij het NS-loket (altijd eerst kijken of de fiets wel mee kan!) of bij de Treinreiswinkel.
- Bij Cycletours is een beperkt aantal bestemmingen per fietsbus bereikbaar. Flixbus is minder comfortabel maar heeft veel bestemmingen. Een goede optie om naar Frankrijk te reizen is om met de bus naar Parijs te gaan en vanaf daar verder met de trein.
- Ga je met eigen auto? Stippel dan een route uit waarin je een rondje fietst, anders wordt de logistiek een stuk lastiger.
- Als laatste optie én voor anders ónbereikbare bestemmingen kun je natuurlijk ook het vliegtuig nemen.
Reisverslagen
- La Vélodyssée: in 3 etappes fietsten Ruud en Marianne Stouten deze route van Bretagne naar de Pyreneeën. Hier lees je hun verslag.
- Bikepacking: Sanne Goosen fietste van Almere naar Malmedy en terug, ca. 800 km waarvan een groot deel onverhard. Hier lees je haar verslag.
Met dank aan Ben Huve, Frank de Laat, Marco de Wit, Karin IJzerman, Eric Bloembergen en vele anderen.