Leven met de elementen (Gert-Jan Besselink)

In de loop van de jaren ben ik het steeds leuker gaan vinden. Zorgen dat je droog blijft, dat is belangrijk. Zeker in Nederland waar het in de winter vaak niet alleen koud is, maar ook vochtig. Omdat bijna alle NTKC-terreinen een kampvuurplaats hebben, is het fijn om er na een dag wandelen je tent op te zetten.

Winterkamperen heeft gewoon iets speciaals! Zeker met sneeuw, dan heb je zo intens het gevoel echt in de natuur te zijn en te leven met de elementen. Ik probeer elke maand te kamperen, vaak in combinatie met een stevige wandeling. Ik ga meestal met een vriend en tegenwoordig ook wel eens met een van mijn kinderen, die zijn nu groot genoeg.

Naarmate ik ouder word, krijg ik eigenlijk steeds meer plezier in winterkamperen. Je hebt de moeilijke en lastige dingen al een keer meegemaakt, daar word je op een bepaalde manier ‘weerbaarder’ van. Dat neemt niet weg dat een goede voorbereiding belangrijk is. Het hangt een beetje af van wat je gaat doen, voor twee dagen rugzakwandelen heb je meer nodig dan voor een nachtje op een terrein met een kampvuurplaats.

Onderhoud ook je schoenen goed, want van natte voeten word je miserabel. Droog- en warmblijven is sowieso erg belangrijk. Ik neem ’s winters altijd een tweede setje kleren mee, ook als we gaan lopen. De kans dat je nat word is groot en als je eenmaal koud bent, word je maar moeilijk weer warm. Daarom heb ik ook altijd een tarp bij me. En ik heb een donzen deken, voor over mijn 3-seizoenenslaapzak, maar ook voor ’s avonds, bij het eten en in de tent. Die weegt maar 500 gram en ik heb daardoor geen speciale winterslaapzak hoeven kopen.

Nog wat tips? Nou, een stuk van zo’n anti ijsdeken
voor je auto is een goede zitlap. En wat veel mensen
zich niet realiseren: houd je telefoon warm! Als het
koud is, loopt de batterij namelijk veel sneller leeg

Gert-Jan Besselink

Meer over winterkamperen

Bewaren


Gepubliceerd op woensdag 1 januari 2014

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Hangmat, deken, tarp (Emiel Verdel) - Buitenkinderen nu ook op kampeerclub.nl »