Hangmat, deken, tarp (Emiel Verdel)
Een groot verschil met hoe ik de rest van het jaar kampeer, ja, dat kan je wel zeggen. Winterkamperen doe ik op de allereenvoudigste manier die maar mogelijk is; zonder tent of caravan dus.
Lees verderEen groot verschil met hoe ik de rest van het jaar kampeer, ja, dat kan je wel zeggen. Winterkamperen doe ik op de allereenvoudigste manier die maar mogelijk is; zonder tent of caravan dus.
Lees verderDe gedachte alleen al dat je de hele winter binnen zou moeten zitten! Nee, wij moeten er echt zo nu en dan uit. Dan doen we nu met onze caravan waar het gezin net in past.
Lees verderDit jaar hebben we een groot deel van de kerstperiode in onze tipi doorgebracht. Het is heerlijk om op die manier de seizoenen te beleven. We zoeken de natuur zo vaak mogelijk op, ook in de winter dus.
Lees verderNog niet iedereen heeft voldoende oog voor al het mooie dat je in Nederland kunt zien en ervaren. En in de winter beleef je dat eigenlijk nog intenser. Het lijkt wel of je alerter bent voor wat er om je heen gebeurt, dat je bewuster bent van veranderende weersomstandigheden bijvoorbeeld.
Lees verderKamperen is altijd leuk, in welke vorm dan ook. Daarvoor ben ik ten slotte NTKC-er. Maar wandelen en kamperen in de winter heeft wat extra's. Je moet overdag wel bezig blijven en niet stil gaan zitten.
Lees verderOm echt van de winter te genieten gaan wij niet alleen in Nederland op pad met onze caravan. Elk jaar gaan we ook naar de wintersport, meestal in Oostenrijk.
Lees verderIk kook graag op een Trangia. Spiritus is bijna overal te krijgen, en bovendien wordt je lief (en de rest van het kampeerterrein) niet wakker van woeste raketgeluiden als je ‘s ochtends koffiezet. Helaas vereist dit gerecht iets meer vuurkracht. Tijd om de benzinebrander op te starten dus. Of het kampvuur.
Lees verderWat een prachtig boek ontvingen we bij gelegenheid van het honderdjarig jubileum van onze kampeerclub. Uiteraard zocht ik allereerst naar wat er over koken en kookmiddelen geschreven was. Nou, zo heel veel is er niet veranderd, althans niet aan de eenpitters. We kunnen nu, in tegenstelling tot de eerste helft van de NTKC-eeuw, wel gebruikmaken van een ruimer assortiment aan ingrediënten voor onze kampeermaaltijden. Denk alleen al eens aan alle Aziatische en Italiaanse producten die overal verkrijgbaar zijn. Maar ik houd het deze keer bij een maaltijdsoep die ook in, laat ik zeggen, 1950 bereid had kunnen worden.
Lees verderEen pizza moet toch in de oven bereid worden, en dan ook nog het liefst op houtvuur? Welnee ... de kampeerder kan ook een panpizza maken. Ik geef je een eenvoudig recept, maar je kunt zelf ook gemakkelijk ingrediënten toevoegen. Denk dan eens aan plakjes tomaat, paprika, kappertje, enzovoort.
Lees verderDe herfst geeft volop mogelijkheden om je maaltijd direct in de natuur te vinden. Opletten wat en waar je plukt, maar niets geeft zoveel voldoening als het koken van een maal dat je (grotendeels) zelf bij elkaar hebt gesprokkeld!
Lees verder