Masterveld: natuur in ontwikkeling
In 2013 is het Masterveld uitgebreid met een extra kampeerdeel aan de zuidwest kant en twee hectare natuurgebied.
Lees verderIn 2013 is het Masterveld uitgebreid met een extra kampeerdeel aan de zuidwest kant en twee hectare natuurgebied.
Lees verderMaak een parcours van stoepkrijt of takjes en zet er voorzichtig twee slakken op.
Leg bij de finisch wat lekkers voor ze neer, bijvoorbeeld een blaadje sla.
Moedig je slak aan om als eerste bij de finish te zijn!
Zet hem na de race weer voorzichtig terug waar je hem gevonden hebt.
Erg zinnig is het 's zomers niet, een kampvuur. Het is zonder zo’n hittebron al warm genoeg. En veiligheidsregio’s hebben ook vaak zo hun bedenkingen ...
En toch, het kampeergevoel is pas compleet als alles een beetje naar rook smaakt. Daarom dit keer een kampvuur-vrij, maar wel stevig doorrookt, soeprecept.
Teken op de grond 5 cirkels om elkaar heen, van groot naar klein. Dat doe je bijvoorbeeld door kringen van takjes neer te leggen. Elke cirkel heeft een andere waarde. De binnenste kring is 10 punten waard en de buitenste 2 punten.|
Teken een startlijn op 5 meter van de cirkels.
Alle spelers mogen om de beurt 3 dennenappels in de cirkels gooien.
Wie scoort de meeste punten?
Zie je een mooie plek om te voetballen zonder dat anderen er last van hebben?
Lees verderAls je buiten bent, kun je de mooiste dingen vinden. Je kunt het zelf buiten nóg een beetje mooier maken. Bijvoorbeeld door kunst te maken.
Deze stoofpot kun je goed in de Dutch oven op het kampvuur maken.
Lees verderLaat je gevonden veren zien!
Lees verderHet is jaren geleden dat ik op Zorgvlied op Shakespeare-kamp ben geweest, maar het is me wel bijgebleven. Niet alleen de voorstelling in Diever, maar ook de high tea waar allerlei mede-leden ongelooflijk hun best op hadden gedaan.
Voor zo’n groot gezelschap is onderstaand baksel misschien wat bewerkelijk, maar het leent zich wél erg voor uitdelen. Daarom deze keer een recept voor 4 (of meer) personen.
Insecten halen hun energie uit voedsel en warmte, vooral van de zomerzon. Maar als de winter komt, worden de meeste insecten inactief of gaan zelfs dood. Vlinders hebben een magische truc om de winter te overleven. Als het kouder wordt, kruipen ze weg op beschutte plekjes en gaan ze in ‘ruststand’. Ze eten niet meer, zitten stil en gebruiken hun vetreserves om te overleven. Sommige insecten, zoals de bruine winterjuffer, maken zelfs een speciale antivriesvloeistof om de winter te verslaan. Maak zelf een huisje waarin vlinders kunnen wegkruipen.
Lees verder