Eenpitter: Rook zonder vuur

Terrein

Erg zinnig is het 's zomers niet, een kampvuur. Het is zonder zo’n hittebron al warm genoeg. En veiligheidsregio’s hebben ook vaak zo hun bedenkingen ...
En toch, het kampeergevoel is pas compleet als alles een beetje naar rook smaakt. Daarom dit keer een kampvuur-vrij, maar wel stevig doorrookt, soeprecept.

Fruit 1 fijngesnipperde ui in een scheutje olijfolie goudbruin, en blus af met 1 blikje tomatenblokjes.
Giet het mengsel over in een andere pan (de koekenpan heb je zo weer nodig), en voeg 1 blikje water, 2 fijngesneden puntpaprika’s en 1 bouillonblokje toe.
Laat alles koken tot de paprika zacht is.
Doe er 1 uitgelekt blikje zwarte bonen bij, doe de deksel op de pan en haal de pan van het vuur. Zet ‘m op een onderzetter of zo, ergens waar het gras er niet door verbrandt, en je lief de pan niet omver kan trappen.
Veeg de restjes tomaat uit je koekenpan, en bak 125 gram vegetarische geroockte speckjes (of echt rookspek, als je geen vegetariër bent) in een drupje olie krokant.
Roer de spekjes en 1 stampvolle eetlepel gerookt paprikapoeder door de soep en dien direct op. De rooksmaak verdwijnt snel!

Gert-Jan Kooren, 2020

Meer eenpitter-recepten


Gepubliceerd op donderdag 9 oktober 2014

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« De Brobbelbies toch nog in het nauw? - Slakkenrace »