Koken op houtvuur op De Brobbelbies, 30 en 31 januari 2016

Het laatste weekeinde van januari willen we, voor diegenen die dat leuk vinden, wederom een 'koken-op-houtvuur-kamp' organiseren. Het is dan (hopelijk) lekker koud, en dus fijn om rond één of meerdere heerlijk warme houtvuren bezig te zijn.

Koken op een houtvuur is een leuke bezigheid. Het is belangrijk een goed vuur te maken en te onderhouden. Daarvoor moet je voortdurend hout verzamelen en dit op de juiste maat hakken en kloven. De nodige warmte is afhankelijk van hetgeen je aan het koken of bakken bent. Is het te koud dan wordt het niet gaar, is het te heet en dan verbrandt de boel. Je moet dus goed kunnen spelen met vuur.

Ook is het leuk te improviseren met verschillende mogelijkheden om eten te bereiden boven een houtvuur. Je kunt grillen, bakken, stoven en pruttelen, oventjes bouwen, draaispit maken etc. etc. Wat wel belangrijk is dat je een pan hebt die in of boven het vuur kan. Een Dutch Oven is daar uitermate geschikt voor, maar elke andere gietijzeren of ijzeren pan kan ook. Je moet het alleen niet erg vinden dat die pan er na afloop zwartgeblakerd uit zal zien.

Het programma ziet er als volgt uit:

Zaterdagochtend 30/1: ontvangst met koffie en appeltaart, die we gezamenlijk bakken in gietijzeren pannen boven het houtvuur. Na de koffie zorgt iedereen voor zijn eigen lunch. Dat kan zijn een eigen gebakken broodje boven het vuur of een andere lunchcreatie. Na de lunch zal de voorraad houtjes moeten worden aangevuld waarna we de avondmaaltijd gaan voorbereiden. Voor de ingrediënten van de avondmaaltijd moeten jullie zelf zorgen. Wij zullen zorgen voor een aantal recepten, evt. boodschappen kunnen dan nog gedaan worden in Schaijk. Via bijgevoegde link van Qvist outdoorcooking kunnen jullie allerlei suggesties voor recepten vinden. Wanneer alles gaar en klaar is gaan we met z’n allen eten. (uit je eigen pan of mogelijk iets proeven uit de pan van een ander???) Wil je er een wijntje bij??? dan zelf meebrengen. Na het eten............> afwassen!! Wat is nu de beste manier om de Dutch Oven schoon te maken en te onderhouden?

Zondag 31/1: na een heerlijke nachtrust in je warme slaapzak in tent of kampeerwagen gaan we thee zetten op het vuur dat door haantje de vroegste is aangemaakt. Desgewenst bakken we een eitje met of zonder spek, en mogelijk kunnen we nog een overgebleven broodje van gisteren oppiepen. Ook heb ik bij de recepten van Qvist een recept voor heerlijke wentelteefjes gezien. Na het ontbijt kunnen we broodjes/ krentenbollen of een kruidkoek bakken, de Svarmors mjuka Pepparkaka. De ingrediënten hiervoor worden door ons verstrekt. Misschien leuk om mee naar huis te nemen. Dit is dan de laatste activiteit van dit “koken op houtvuurkamp”. Gezamenlijk zullen we alles opruimen alvorens te vertrekken.

We hopen op een leuke opkomst, en in onze schuilhut bij de kampvuurkuil (de Hittepit), kunnen we bij regen (of nog beter: bij sneeuw!) lekker droog zitten, het weer hoeft dus geen spelbreker te zijn. Omdat we alles zo efficiënt mogelijk willen voorbereiden zouden we graag weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Graag voor 27 januari aanmelden via email hazenteam@kpnmail.nl of toosjevandijk@gmail.com .

En uiteraard is iedereen die zich niet aanmeldt ook welkom!!


Gepubliceerd op zondag 6 december 2015

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Austerlitz weer fris in de verf zetten - Ervaringen met de 3-seizoenen Tarptent Double Moment »