Cilia heeft altijd van fietsen gehouden en combineert dat al dertig jaar met kamperen. 'Mijn eerste fietsvakantie was in Hongarije en sindsdien is het eigenlijk een verslaving.' In totaal fietst ze jaarlijks zo'n zes weken. 'In de zomer een week of vier in het buitenland, alleen. Daarnaast regelmatig weekenden of korte vakanties met de Wereldfietser, alleen of met vriendinnen in Nederland. Nederland is een ideaal land voor fietskampeervakanties. Voor korte fietsvakanties stap ik thuis op en fiets dan naar een kampeerterrein toe.
Verslaafd aan lange tochten
In de zomervakanties maak ik graag tochten in het buitenland. Meestal kies ik voor lange fietsroutes. Sinds kort heb ik een gps, maar het meeste doe ik nog met de kaart. Zo'n gps leren gebruiken vraagt even wat tijd en oefening. Zo’n grote tocht, dat is altijd een avontuur, dan "ben je ook helemaal daar". Afgelopen jaar ben ik van Sevilla naar Bilbao gefietst, in vier weken zo’n 1650 kilometer. Ik fiets zo'n 70-100 kilometer per dag. Dat hangt ook erg van de omstandigheden af. In het buitenland zijn de campings over het algemeen veel dunner gezaaid. Daar pas ik de route en de afstanden op aan. Frankrijk is een uitzondering, daar zijn relatief veel kleine, groene campings.
Ook solo
Negen jaar geleden ging ik voor het eerst alleen op fietsvakantie in Denemarken (Jutland). Dat vond ik van tevoren best spannend. Maar ik heb er intens van genoten. De stilte was een verrijking. Denemarken heeft heel mooie overnachtingsplekken. Onder het label Overnatning i det fri vind je een dicht netwerk van leuke eenvoudige kampeerplekken voor wandelaars en fietsers met een wc en een waterpunt, voor maximaal drie tenten.
Mijn manier van fietskamperen is in de loop van de tijd in wezen niet veranderd. Wel ben ik steeds meer op het gewicht van mijn bepakking gaan letten, want zeker in de bergen maakt een paar kilo meer of minder echt heel veel uit. Hoeveel je op gewicht bespaart, heeft ook te maken met hoeveel comfort je wilt inleveren.'
Meest puur
De NTKC-terreinen kende Cilia al langer, sinds een jaar of vijf is ze ook lid. 'Ik ben dol op natuurcampings. Maar de drempel om bij de NTKC te gaan kamperen was best hoog. Het is allemaal nogal precies, daardoor moet je zo nadenken bij alles wat je doet. Maar toen ik tijdens een fietstocht met Ben Huve en Ingrid Stikkelorum op de NTKC-terreinen in de Achterhoek kwam kamperen, was ik echt om. Ik heb me bij thuiskomst nog dezelfde avond via de website aangemeld. De natuurkampeerterreinen van de NTKC zijn voor mij het meest puur in hun vorm.'
Tips
Leuk houden
Maak het jezelf niet te moeilijk. Het gaat om de lol, niet om de prestatie.
Beginnen? Uitrusting lenen
Als je net begint, kijk dan of je spullen van anderen kunt lenen. In het gebruik kun je dan je eigen mening vormen over je eisen en wensen en daar vervolgens je uitrusting op afstemmen.
Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.
« Loslaten (Marjan en Wim van Eeden) - Niet te veel voorbereiden, dan is de verrassing het grootst (Harry Wagenaar) »