Eenpitter: Tropische soep op de herfstige hei

Het was zwaarbewolkt boven de hei van Den Treek. De temperatuur had zich eindelijk aangepast aan de tijd van jaar, en die tijd was oktober. Een uitgelezen moment voor een verwarmende maaltijdsoep. Gelukkig was het kampvuur aan en bleef de regen uit, dus die soep hoefde niet uit een pakje te komen.

Fruit 1 ui, 2 tenen knoflook en 2 fijngehakte Spaanse pepers in een scheutje olie glazig. Doe er 200 gram minikrieltjes bij en fruit nog 5 minuten door. Giet er ½ l water met 1 bouillonblokje bij, breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten doorkoken (de krieltjes moeten beetgaar zijn).

Snijd 1 struik paksoi in stukken en gooi het grootste deel bij de soep-in-wording. Houd wat blad apart. Doe er ook nog 1 afgegoten blikje mais bij en ten slotte 250 ml kant-en-klare satésaus (een paar grote lepels satésaus-pasta kan natuurlijk ook; de Dirk in Leusden-Zuid heeft een ruime collectie). Meng alles goed door elkaar, en voeg eventueel nog wat water toe. Proef (voorzichtig, brand je mond niet aan de aardappels) en breng, indien nodig, op smaak met zout en peper.

Snijd het apart gehouden koolblad in reepjes en roer die vlak voor het opdienen door de soep.

Gert-Jan Kooren, 2017

Illustratie Loes van Oosten, loesvanoosten.com

Meer eenpitter-recepten


Gepubliceerd op vrijdag 1 januari 2016

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Werkzaamheden op 't Springendal in beeld - Eenpitter: Stoofpot in de Dutch oven »