Snijd 700 gram sukadelappen in grove stukken en voeg naar smaak peper en zout toe. Pel en snijd 3 middelgrote uien. Verhit de Dutch oven op kolen of hangend in een driepoot boven het vuur.
Fruit de uien kort in bakboter of olie, voeg het rundvlees toe en bak dit op hoge temperatuur kort af. Voeg naar smaak runderbouillonpoeder toe en circa 0,5 liter water.
Breng het geheel roerend aan de kook en laat het op een aantal kolen of iets hoger in de driepoot zachtjes minimaal 2 uur stoven. Schil en snijd ondertussen 400 gram (kriel)aardappelen en 300 gram wortel en snijd 300 gram prei in ringen.
Voeg na minimaal 2 uur stoven de aardappels, wortel en prei toe aan het vlees en laat ze 40 minuten meestoven. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
Serveer (voor kinderen) eventueel met appelmoes of stoofpeertjes uit pot en voor de liefhebbers met een goed glas rode wijn.
Varieer – afhankelijk van het seizoen – ook eens met bijvoorbeeld asperges, bloemkool, sperziebonen, mais of paprika.
André Reitsema, 2015
Illustratie Loes van Oosten, loesvanoosten.com
Meer eenpitter-recepten
Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.
« Eenpitter: Tropische soep op de herfstige hei - Bushcraftspel »