Benodigd:
- voldoende jampotten
- 1 schone, thuis gestreken theedoek
- bosbessen
- suiker
Bosbessen plukken en wassen. In een pan doen, kneuzen, en met het peilstokje 'meten' tot hoe hoog de bosbessen komen. Onder af en toe roeren zonder deksel inkoken tot ze tot de helft van de oorspronkelijke hoogte komen. Daarna suiker toevoegen tot de oorspronkelijke hoogte, de suiker erdoor roeren en doorkoken tot de suiker gesmolten is. Testen of de jam al stevig genoeg is door een lepeltje ervan op een koud bord te doen. Als het beetje jam na afkoelen stroperig is, en niet meer op bessensap lijkt, is de jam klaar. Niet klaar? Paar minuten doorkoken en opnieuw proberen.
Als de jam klaar is, van het vuur nemen en water opzetten De jampotten en deksels in het water leggen tot het water kookt. Eruithalen, met een schone vork of zo, en op de schone theedoek zetten. NIet afdrogen: ze zijn nu steriel, en de binnenkant moet dit ook blijven! Jam in de potten overdoen, zo vol mogelijk, en de deksels eropschroeven. Klaar!
Let op: niet alle vruchten werken hetzelfde, want de hoeveelheid suiker die moet worden toegevoegd is afhankelijk van het pectinegehalte van de vruchten. Voor suiker met pectine (speciaal voor de bereiding van jam) werkt het bovenstaande recept niet. Een recept voor deze suiker zonder weegschaal horen wij graag!
Donald en Blîde Duk, 2003
Meer eenpitter-recepten
Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.