Op enkele terreinen staan ze nog: bordjes met ‘Afwaswater verspreiden we in de bosjes’. Dat staat op gespannen voet met de regelgeving van de overheid, want sinds 2005 mag geen afvalwater meer ongezuiverd in de bodem worden geloosd. Bovendien zorgen voedselresten voor rijke groei van brandnetels en soms voor ongedierte.
Op onze ALV in 2009 werd daarom besloten het verspreiden van afwaswater in de bosjes uit de clubcode te schrappen. Maar op de vraag ‘Mag je nog afwas doen bij de tent?’ bleef het antwoord ‘Ja’.
Inmiddels zijn we een fase verder. Op ’t Aagt maakte de afdeling Noord enkele jaren geleden een aanrecht met warm water. Het experiment was een succes: minder afvalwater in het groen en als ‘bijvangst’ een sociaal ontmoetingspunt. Het hoofdbestuur nodigde de afdelingen uit om met voorstellen te komen. Inmiddels is er ook een afwasvoorziening op De Smagten, op Het Groene Hart wordt op de kop van het toiletgebouwen een aanrecht gemaakt en De Heerkuil volgt binnenkort. Op De Slufter op Texel bereidt de afdeling Kennemerland een verbouwing van het toiletgebouw voor: gelijktijdig met de sanering van het asbest golfplatendak zal het dak worden verlengd en onder die overkapping, achter het gebouw, zal een aanrecht worden gemaakt. Op het nieuwe deel van Masterveld in Winterswijk willen we een tweede toiletgebouwtje met een aanrecht. In Austerlitz wordt in het gebouw een ruimte vrijgemaakt om af te wassen, en ook in Lochem en Limmen wordt daarover gedacht.
En als er geen afwasvoorziening is? Gooi je afvalwater dan in de stortput die op de meeste terreinen beschikbaar is.
Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.