1. Instant- of oploskoffie
Koffie in rietje, zakje of potje zoals Nescafé. Verkrijgbaar in diverse smaken.
+ makkelijk, snel, veel keuze in soorten, schoon en licht
- relatief duur en geen ‘echte’ koffie
2. Filterkoffie
Koffie zetten met behulp van filterhouder en -zakjes. Wat filterhouders betreft heb je ruime keus:
Opzetfilters voor meerdere koppen koffie:
- hard kunststof filter
- invouwbaar siliconen filter
- opvouwbaar rvs filter
Geen filterzakjes nodig met:
- nylon opzetfilter (meerdere koppen koffie)
- nylon insertfilter (eenkopsfilter)
Alleen filterzakjes nodig:
- Coghlans eenpersoonsfilterzakjes met plastic houders om filters aan te hangen
- Melitta eenpersoonsfilterzakjes (100), gaatjes met perforator in bovenrand maken om filterzakje boven in koffiekop te hangen aan haring of satéprikker.
+ makkelijk, snel, schoon, licht
- eenkopsfilter: lastig opschenken; vast filter: volume
3. Percolatorkoffie of espressopotje
Zowel koffie als espresso mogelijk. Geen filterhouders of filters nodig, het percolatorkoffiepotje heeft alles ineen. Het waterreservoir wordt onder het deel met koffiemaling geschroefd en op vuur verwarmd. Zodra het richting kookpunt komt, stuwt de druk het water via een pijpje naar boven. Bovenin wordt het water over de gemalen koffie gedruppeld, waarna het weer terugloopt in het reservoir en het proces zich herhaalt. Te veel herhalingen maakt de koffie bitter, te weinig maakt slappe koffie. Je hebt per kop twee theeplepels medium maling nodig.
Bij het bekende espressopotje, de Moka van het merk Bialetti, wordt een iets grovere maling gebruikt, de Mokamaling. Espresso schenk je wanneer het water één keer door de maling gesijpeld is. Mogelijkheden van een- tot meerpersoonskoffiepotje.
+ alles in één systeem, geen losse filters nodig, goede en hete koffie
- gewicht, wat lastig schoonmaken
4. French press- of cafetièrekoffie
Gemalen koffie in potje scheppen, gekookt water erop gieten. Een paar minuten laten rusten voor een vol aroma. Vervolgens druk je het filter het koffiedik langzaam naar beneden.
Grove mailing gebruiken. Een theezeefje bij het inschenken is handig wanneer je bij de laatste slokjes geen koffiedik wilt proeven.
+ alles in één systeem, prima koffie
- koffiedik, lastig schoonmaken
5. Kookkoffie, koffie ‘al fresco’
Water koken in pannetje of koffiepot. Vlak voor het kookpunt grof gemalen koffie (tien eetlepels per liter) toevoegen. Vier minuten laten rusten en uitschenken door theezeefje.
+ eenvoudig te zetten, geen toebehoren nodig
- koffiedik
6. Koffie Tubruk (spreek uit toebroek)
Giet kokend water op koffie in een glas of kopje. Kort roeren, twee minuten laten staan en je kunt het drinken. Suiker en melk kunnen direct worden toegevoegd. Om geen korrels in de mond te krijgen kun je het beste espressobonen (betere smaak) gebruiken en een heel fijne maling.
+ je hebt alleen een kop of glas nodig
- het schoonmaken van het glas of kopje
7. Handpresso
Compact espressoapparaat. Door middel van een handpompje genereer je druk voor een fijn kopje espresso. Je kunt gemalen koffie gebruiken en/of pads.
+ een echte espresso
- gewicht en aanschafprijs
8. Aeropress
Compleet koffie-/espressoapparaat. Met handmatige druk pers je heet water/koffie door een rond papierfilter. Heerlijke koffie, uit eigen ervaring.
+ filter met koffieprut bijna droog te verwijderen
+ geen prut in je koffie
+ met meerder personen te gebruiken door bij de sterke koffie heet water te voegen
+ filter is meerdere malen te gebruiken
- lastig met ‘laplandmok’ en andere inklapmokken
- gewicht totaal 300 gr; terug te brengen tot 180 gr door alleen de meest essentiële onderdelen te gebruiken
Handkoffiemolen
En voor wie voor een ultiem geurige koffie ook nog graag zijn eigen koffiebonen maalt, is er de lichtgewicht handkoffiemolen.
Greet Punter en Gerard Poorthuis
Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.
« Afwaswater - Hart van Holland zoekt activiteitencoördinator »