Nieuwjaarswandeling Oost

Afdeling Oost

Dit evenement vindt plaats op:
zondag 15 januari 2017

We verzamelen rond 10.15 bij cafe restaurant Lutke Hulscher; Zenderensestraat 16 (t.o de RK kerk) in Zenderen. Na de ontvangst met koffie volgt een korte terugblik op het afgelopen jaar door Maria Stegeman. Hierna start de wandeling van ongeveer 8 km. De wandeling kan ingekort worden tot 6 km. Ter plekke wordt een beschrijving van deze wandeling uitgereikt. Heb je na de wandeling trek? Lutke Hulscher is een pannenkoekenhuis. Uiteraard is dit voor eigen rekening.

We lopen vanaf Lutke Hulscher nnaar knooppunt P33 en verder over de Oude Bornse weg naar Q21, Q14 en Q13. Let op bij Q13 rechtsaf naar Q38 Q50 en weer terug naar Q13/Q12. Langs het water verder naar Q11 en dan met een bocht naar Q16 Q15 weer terug naar P33 en de parkeerplaats. Eventueel kun je het kaartje gebruiken om de route in te korten.

Korte historie van Zenderen

Van Sindron naar Zenderen
De marke Zenderen, midden in Twente gelegen, wordt als Sindron genoemd in het Herberegister in de tiende eeuw, zo'n 1100 jaar geleden. Van Sindron, Sinderen en Senderen komen we bij de huidige naam Zenderen. Er is een theorie die ervan uitgaat dat de naam Sindron te maken heeft met sintels, oftewel ijzererts. Deze ijzererts kwam en komt nog steeds voor in de grond en diende als grondstof voor het maken van ijzer. Bewijzen zoals een smidse zijn echter niet gevonden. In de marke Zenderen komen we tevens de namen Voor Zenderen, Achter Zenderen, Hondenhoek, Kattenhoek, Elhorsterhoek, Tusveld en Bi den Broke (Bornerbroek) tegen. De marke was het knooppunt van diverse postroutes, onder andere van Oldenzaal naar Zwolle en lag op de handelsroute Deventer-Hannover. Zenderen wordt doorsneden door de Bornsebeek en de Azelerbeek, waarover turf werd vervoerd.

Historische kerk en Karmelklooster
't Hulscher

In 1855 vestigden enkele karmelieten zich in Zenderen op het oude buitengoed 't Hulscher. De eerste zorg was het buitengoed bewoonbaar en geschikt maken voor kloosterlijke plannen. De pastoor van Hertme, waarmee Zenderen één parochie vormde, zag de karmelieten graag komen, de Zenderense kerk, gelegen op het huidige R.K. kerkhof, zou bediend kunnen worden door de paters Karmelieten.
De RK kerk

In 1863 komt Bisschop Kistemaker in het klooster van Zenderen wonen, hij was het die de nieuwe kerk, huidige parochiekerk, in 1882 inwijdde. Door de komst van de monseigneur kreeg het klooster nog meer cachet.



Tot ziens in Zenderen,

Ben Huve en Ingrid Stikkelorum
bhuve@hotmail.com


Gepubliceerd op maandag 14 november 2016

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« CS Jaarvergadering Nieuwegein - Lochem werk- en kampeerdagen »