Werk in uitvoering Springendal-Paardenslenkte

Terrein 't Springendal, Ootmarsum

Afdeling NTKC algemeen

Als je vanaf kampeerterrein ‘t Springendal over de Hooidijk richting Vasse fietst ontdek je dat het landschap drastisch is veranderd. Enigszins geschrokken heb ik gezocht naar het waarom.

Dat is te vinden op de website van Staatsbosbeheer. In de factsheet kun je lezen dat een hoofddoel is het terugdringen van de negatieve gevolgen op de biodiversiteit van het gebied door de stikstofoxidenuitstoot (NOx) van weg- en landbouwverkeer. Een tweede, daarmee samenhangend hoofddoel is het restaureren van het open karakter van het landschap.

Het verbeteren van biodiversiteit is vaak voor de gemiddelde wandelaar wat abstract. Het gaat nogal eens over onopvallend bodemleven en peuterige plantjes zoals zeldzame zeggesoorten. Hier gaat het overigens ook over de terugkeer van salamander en het vliegend hert, een best wel spectaculair insect als dat langs je vliegt.

Het herstel van het open karakter van het landschap betekent dat er veel gekapt wordt. Half maart op een druilerige zondag maakt de aanblik niet vrolijk. Maar als oude man, die zijn hart aan dit Twentse landschap heeft verpand en zich nog goed kan herinneren hoe het er begin jaren 50 van de vorige eeuw uitzag, kreeg ik toch een positief gevoel. Er waren veel grote heidegebieden, bij de Bergvennnen, ten oosten van Denekamp langs de grens en tussen Rossum en het kanaal Almelo-Nordhorn. Ook in het gebied van de huidige kaalslag (in totaal 35 van de 1200 ha bos in dit gebied) was het uitzicht over heide veel ruimer, zoals te zien is op de topografische kaart van 1950 die op de terreinpagina van ‘t Springendal staat en die van 1925.

Een kenmerk van de heidevelden van vóór de ontginningen en ruilverkavelingen van de jaren 50 was ook de aanwezigheid van kleine keuterboerderijen met ‘postzegelgrote’ akkers. Het plan van Staatsbosbeheer is om ook dat weer te reconstrueren op het gebied tussen brandtoren en werkschuur waar tot voor kort de graanakker met korenbloemen, margrieten en akkerviooltjes was. Dat stuk jeugdsentiment van de oudere leden komt dus terug en zullen ze aan hun kleinkinderen kunnen laten zien.

Hoe snel zo’n rooicampagne tot een mooi en bloeiend heidelandschap kan leiden kunnen de bezoekers aan Den Treek zien langs de Doornseweg van Amersfoort naar Maarn (N227), zie b.v. Heideherstel Vogelwacht Utrecht.

Nu een trieste aanblik maar wellicht over een paar jaar een ware blikverruiming.

Meer links:
Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) Springendal en Dal van de Mosbeek
Natura 2000 ontwerp-beheerplan Springendal & Dal van de Mosbeek)

Een paar foto's genomen op een regenachtige zondag en een wat zonniger beeld van Albert Fien.


Gepubliceerd op maandag 25 maart 2019

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Werkzaamheden de Hertenweide Zorgvlied - Feestje op Het Essenbos »