Pinksterweekend op De Hertenweide

Afdeling Enig

Het aantal Enigers dat verscheen was beperkt dit keer: slechts zes mensen. Waarschijnlijk was de voorspelde Pinksterkou er debet aan en de lange reis vanuit West en Zuid-Nederland. Juist die vrijdag/zaterdag was er een weeromslag. Na een periode met warm weer van ca. 22° zakte de temperatuur naar ca. 12° overdag. Voor de Pinksternachten zelfs rond of onder de 5°. Daarna werd het wat warmer. Voor één van ons was dat een reden een paar dagen eerder te kamperen en voor mijzelf om langer te blijven.

We hadden een ruime keus aan kampeerplekken. Erwaren bijna geen andere tentkampeerders en slechts twee, drie caravans. Een probleempje was dat we waarschijnlijk niet het kampvuur konden ontsteken, omdat het te droog was in dit deel van Drenthe (code oranje). Na Pinksteren echter deed de weinige regen de code veranderen in geel en werd kampvuur mogelijk.
Vrijdagavond was er een eerste activiteit: een wandeling in de directe omgeving. Na een warme nacht (straalde de nog warme bodem warmte uit?) merkte we bij het opstaan dat de luchttemperatuur aanzienlijk lager was. En dreigende wolken. We verschenen om 10 uur goed beschermd tegen kou en regen (sommigen hadden wanten aan) bij het vertrekpunt. Voor zaterdag had Paulien een knooppuntenroute samengesteld van ongeveer 40-45 km met als pleisterplaats een zorgcentrum aan de rand van Appelscha. In dit voormalige tbc-sanatorium (Beatrixoord) is in het röntgengebouw nu een tbc-museum gevestigd. Tevens is er op het terrein een horeca-vestiging met ecologische winkelproducten. Hier hebben we de lunch gebruikt. Tbc was 150 jaar geleden een zeer gevreesde volksziekte die voor velen een vroege dood betekende of soms jaren kuren. Beatrixoord was toen het opnamepunt voor Noord-Nederland. Pas na WO-II brachten nieuwe geneesmiddelen een zeer sterke verbetering en kon het centrum rond 1960 sluiten. ´s Avonds gingen sommigen naar restaurant Zorgvlied in het gelijknamige dorp voor koffie/thee.
Zondag weer knooppunten gefietst naar en rond Vledder. Alwaar een heel aardig museum, 'Valse Kunst' geheten, het doel was. We leerden bij de rondleiding dat de grens tussen echte en onechte/valse kunst dun kan zijn. Het criterium is als je niet verhult dat je kunstwerk een namaak is, ben je niet strafbaar. Twee schilders zijn beroemd/berucht geworden in dit opzicht: van Meegeren en, meer recent, Jansen.
Het Enig-Pinksterkamp werd op maandag besloten met een flinke ongeveer 9 km lange wandeling in de omgeving van de Hertenweide. Voornamelijk door het bos en op het laatst ook langs de rand van het Doldersumse veld. Het weer was een stuk beter. Het was een geslaagd weekend. Wie uit is op mooie boterbloemvelden en fluitekruidbermen is hier in Drenthe rond deze tijd aan het goede adres. En zelfs als de wind het laat afweten, kan de nacht hier ongelooflijk stil zijn. Van de nachten herinner ik me geen geluiden. Waar in Nederland hoor je nog de stilte? En de mooie, voor Nederland donkere, sterrenhemel die echter door het hoge geboomte op het kamp wat moeilijk is waar te nemen. Ook overdag de rust en stilte: weinig mensen op de wandel- en fietspaden. Zou dat door de Pinksterkou komen?
Tenslotte zag ik op ons terrein bij de ingang een hazelworm over het pad kruipen. En van de vele zingende vogels op De Hertenweide konden we thuis brengen als Boomkruiper; in het nestkastje bij een tent.
Een loslopende herdershond en rode kat, waren allebei duidelijk uit op kampeereten.
Jaap van Beelen

foto's: Jenny Koekkoek


Gepubliceerd op woensdag 1 juni 2016

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Welkom aan de nieuwe Jonge Hoofdleden 2016 - Warme douche is veranderd »