Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden. In het Noordhollands Duinreservaat komen veel plant- en diersoorten voor. Dit heeft alles te maken met de uitgestrektheid en de afwisselende begroeiing. Ook de hoogte, de vochtigheid, het kalkgehalte en het menselijk gebruik in het verleden hebben gezorgd voor een grote verscheidenheid aan soorten.
Het gebied wordt in opdracht van de provincie Noord-Holland beheerd door PWN die in het gebied oppervlaktewater zuivert tot drinkwater en de natuur beheert. Het gebied heeft een interessante geschiedenis. Hier stroomde ooit het Oer-IJ richting Noordzee. De oorsprong van het Oer-IJ ligt in de late ijstijd (ca 10.000 jaar BC). Er waren toen nog geen duinen, maar op de strandwallen die toen ontstonden vormden zich later de duinen zoals wij die nu kennen.
De wandelaars zullen direct na de start een van de hoogste duinen in deze omgeving, de Papenberg (ruim 37 m), moeten bedwingen. Deze ‘berg’ speelde een belangrijke rol tijdens de ‘Slag bij Castricum’ in 1799 tussen een Engels-Russisch invasieleger en Frans-Nederlandse troepen van de Bataafsche Republiek (1795–1806).
Het Noordhollands Duinreservaat is niet vrij toegankelijk. Voor elke dag is een duinkaart nodig. Kijk voor meer informatie (duinkaart/startcoördinaat enz.) in de pfd over de septembertocht. Je vindt deze onder de downloads onderaan deze pagina: https://www.kampeerclub.nl/afdeling/zwerfgroep (even inloggen).
Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.
« Austerlitz: klus- en ontmoetingsdag - Ootmarsum: werkdag »