De Leuvenumse Beek kan over de hoge zandgronden van de Veluwe stromen dankzij een kleilaag in de ondergrond die is afgezet tijdens de voorlaatste ijstijd. De beek is een van de laatste natuurlijk kronkelende beken in Nederland. Het is eigenlijk niet één beek, maar eerder een moerassig gebied met een stelsel van stromen en stroompjes die voor een deel kronkelen en voor een deel gekanaliseerd zijn.
Het Hendriksbos is een heuvelachtig stuifzandbos. Op sommige plekken is het stuifzand nog te zien, er zijn open stukken met een heerlijk uitzicht op heide en zand en een groot open terrein met flinke heuvels (de Lek Berg). Het Leuvenhorst is een stuifzandgebied afgezet aan het einde van de laatste ijstijd, zo'n tienduizend jaar geleden. Toen de eerste mensen er gingen wonen, was het een dicht begroeid woud. Door overmatig kappen en het hoeden van schapen kwam al spoedig het dekzand los. In de 16e eeuw was het gebied één groot onbeheersbaar stuifzand geworden. Vanaf de 19e eeuw is men dit stuifzand gaan beteugelen, door grootscheepse bosaanplanten. Hierdoor is bijna al het actieve stuifzand verdwenen. Om dit unieke ecosysteem toch overlevingskansen te bieden, heeft Natuurmonumenten in de jaren 1991-1996 en 2012-2016 sommige bomen weer verwijderd om zo de wind weer vat te laten krijgen op het zand.
Voor meer informatie zie https://www.kampeerclub.nl/afdeling/zwerfgroep onderaan de pagina, of bekijk de pdf van de junitocht hier.
Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.
« Hazerswoude scoutinggroep kampeert - Lochem Valkenbelt 65 jaar »