Het Bergherbos in Gelderland strekt zich uit over de hellingen van de stuwwal van Montferland. Bossen op de stuwwal met daaromheen glooiende akkers, een bijna buitenlands plaatje. Dat levert soms pittige routes op, maar ook prachtige vergezichten en verrassende doorkijkjes. Zo kijk je vanaf uitkijktoren Hulzenberg helemaal tot aan de Veluwezoom en het Reichswald bij Kleef (Dld), over dichte bossen en akkers. Deze akkers bebouwt Natuurmonumenten op biologische wijze en ze zijn daardoor rijk aan akkerkruiden en insecten. Door de akkerranden in te zaaien met planten met olierijke zaden, vinden veel dieren er ook in de winter nog voedsel.
Een veelbewogen plek in het Bergherbos is de motte, een kunstmatige heuvel die rond het jaar 1000 is opgeworpen. Vanaf dit punt had je strategisch zicht op de hele omgeving. De middeleeuwers maakten er werk van. Ze verhoogden de heuvel met zeker zeven meter, groeven een gracht en legden een dubbele aarden wal aan. De vesting verdween in de loop der tijd, maar kreeg een keur aan opvolgers.
Natuurmonumenten beheert het Bergherbos met zorg, sinds 1985. De naaldbossen, ooit aangeplant voor de houtoogst, zijn op veel plekken omgevormd tot loofbossen. Inheemse bomen zoals eik en beuk krijgen de ruimte. Dat geldt ook voor bosranden en open plekken die ontstaan, die op hun beurt veel dieren trekken. In het Bergerbos leven nog boommarters, dassen, wespendieven en draaihalzen. Dieren die je niet snel ziet, maar hier in alle rust kunnen leven.
Voor meer informatie zie de Zwerfgroep-pagina (onderaan)
Of bekijk de pdf hier: /files/ntkc-zwerfgroep-februari-tocht-2024-v2.pdf
Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.