Schaijk Koken-op-houtvuurkamp 2017

Terrein De Brobbelbies, Schaijk | Geplaatst door Harmsen

Afdeling Nijmegen

Dit evenement vindt plaats op:
zaterdag 28 januari 2017 - zondag 29 januari 2017

Voor beginners en 'die-hards' vindt op De Brobbelbies weer het 'Koken op Houtvuur kamp" plaats. Pak je kans, ook als je nog niet precies weet hoe dat moet.
Het wordt (hopelijk) lekker koud, en dus fijn om rond één of meerdere heerlijk warme houtvuren bezig te zijn. Koken op een houtvuur is een gezellige bezigheid. Het is belangrijk een goed vuur te maken en te onderhouden. Daarvoor moet je voortdurend hout verzamelen en dit op de juiste maat hakken en kloven. De benodigde warmte is afhankelijk van hetgeen je aan het koken of bakken bent. Is het te koud dan wordt het niet gaar, is het te heet en dan verbrandt de boel. Je moet dus goed kunnen spelen met vuur.

Het is leuk te improviseren met verschillende mogelijkheden om eten te bereiden boven een houtvuur. Je kunt grillen, bakken, stoven en pruttelen, oventjes bouwen, draaispit maken etc. Wat belangrijk is dat je een pan hebt die in of boven het vuur kan. Een Dutch Oven is daar uitermate geschikt voor, maar elke andere gietijzeren of ijzeren pan kan ook. Je moet het alleen niet erg vinden dat die pan er na afloop zwartgeblakerd uit zal zien.

Het programma ziet er als volgt uit:
Zaterdagochtend: ontvangst met koffie en appeltaart, die we gezamenlijk bakken in gietijzeren pannen boven het houtvuur.
Na de koffie zorgt iedereen voor zijn eigen lunch. Dat kan zijn een eigen gebakken broodje boven het vuur of een andere lunchcreatie. Na de lunch wordt de voorraad houtjes aangevuld, waarna we de avondmaaltijd voorbereiden. Voor de ingrediënten van de avondmaaltijd moet je zelf zorgen. Wij zorgen voor een aantal recepten. Boodschappen kunnen nog gedaan worden in Schaijk.
Via bijgevoegde link van Qvist outdoorcooking kun je allerlei suggesties voor recepten vinden. https://www.scoutshop.nl/downloadable/download/sample/sample_id/25/

Wanneer alles gaar en klaar is eten we gezamenlijk: uit je eigen pan of mogelijk iets proeven uit de pan van een ander?
Wil je er een wijntje bij? Breng dit dan zelf mee.

Na het eten…………> afwassen! En wat is nu de beste manier om de Dutch Oven schoon te maken en te onderhouden?

Zondag: Na een heerlijke nachtrust in je warme slaapzak in je tentje of kampeerwagen zetten we thee op het vuur dat door haantje de vroegste is aangemaakt. Desgewenst bakken we een eitje met of zonder spek, en mogelijk kunnen we nog een overgebleven broodje van gisteren oppiepen. Ook heb ik bij de recepten van Qvist een recept voor heerlijke wentelteefjes gezien. Na het ontbijt kunnen we broodjes, krentenbollen of een kruidkoek bakken, de Svarmors mjuka Pepparkaka. De ingrediënten hiervoor worden door ons verstrekt. Misschien leuk om mee naar huis te nemen. Hiermee sluiten we het “koken op houtvuurkamp” af. Gezamenlijk ruimen we alles op alvorens te vertrekken.

We hopen op een leuke opkomst, en in onze schuilhut bij de kampvuurkuil (de Hittepit), kunnen we bij regen (of nog beter: bij sneeuw!) lekker droog zitten, het weer hoeft dus geen spelbreker te zijn. Omdat we alles zo efficiënt mogelijk willen voorbereiden, willen we graag weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Graag voor 25 januari aanmelden via email hazenteam@kpnmail.nl of toosjevandijk@gmail.com .

Maar uiteraard is iedereen die zich niet aanmeldt ook welkom!


Gepubliceerd op maandag 31 oktober 2016

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Schaijk Nieuwjaarsreceptie afd. Nijmegen - Ouddorp Nieuwjaarsborrel »