Over de tocht:
Begin van deze tocht is het parkeerterreintje achter het busstation in Reusel. Omdat je deze keer op een houtvuurtje voor de tent mag koken, is er een niet al te lange tocht uitgezet; heel goed te doen met kinderen en er is ruimschoots tijd over om hout te sprokkelen. Mocht je er een langere tocht van willen maken, dan kun je dit doen door tussen de coördinaten mooie omwegen te kiezen. Het eerste stukje voert over klinkers en asfalt, maar al snel kom je in het buitengebied met zandpaden. Je hebt hier gelegenheid of wat te drinken of te eten. Verder doorlopend, zie je hoe de mens heeft ingegrepen in de natuur: tientallen hectaren bos is verdwenen en onder andere de heide krijgt weer kans om terug te komen. Er is nog ruimschoots tijd om een klein ommetje te maken en bij het Kroonven, of andere vennen, te kijken, alvorens je aankomt op de kampeerplek van deze tocht.
Achtergrondinformatie.
Reusel is één van de acht Zaligheden; de benaming voor een achttal dorpen in de Nederlandse Kempen.,
Het is een toespeling op de Bergrede en verwijst naar het "-sel" waarop de naam van deze dorpen eindigt. (Acht zaligheden of zaligsprekingen zijn acht uitspraken die Jezus doet in zijn bergrede in het Evangelie volgens Mattheüs ) Het gaat om de dorpen: Duizel (vroeger: Duisel), Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel, Wintelre (op zijn Brabants: Weintersel) Vier van deze zaligheden liggen aan de oude route naar België (ten tijde van de Belgische opstand een belangrijke route): Steensel, Eersel, Duizel en Reusel. De andere vier liggen hier net iets ten noorden van: Knegsel, Wintelre, Netersel en Hulsel.
De oudste vermelding van de benaming Acht Zaligheden dateert uit de 19e eeuw. De Acht Zaligheden zouden hun bijnaam te danken hebben aan de Hollandse militairen die hier tijdens de Belgische Revolutie rond 1830 ingekwartierd waren en de streek als armzaligheid bespotten. De sel-ligheden, ook wel armzaligheden genoemd, werden toen smalend omgezet in Zaligheden. Volgens deze oudste bronnen omvat het gebied van de Acht Zaligheden ook de tussenliggende dorpen als Casteren en Hapert. Nog in 1952 werd dit bevestigd door een enquête onder de bewoners van de streek.
Veel plezier tijdens de wandeling en laten we hopen dat het licht vriezend weer is met misschien zelfs wat sneeuw......
Tonie Woudenberg.
Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.
« Wandel met de Zwerfgroep langs de IJssel - Werkweek Caravansectie: 4-9 oktober in Schaijk »