Het clublogo, teken voor ingewijden

Terrein

Afdeling NTKC algemeen

Ergens in de zomer van 1912, toen de NTKC nog maar enkele leden telde, ontstond de wonderlijke behoefte aan een herkenningsteken. Je moest als kampeerder onder je handtekening een streep plaatsen met twee dwarsstreepjes.
Zigeuners en andere zwervers zouden dit als geheim teken gebruiken op muren en bomen bij huizen en boerderijen op het platteland. De betekenis was: hier woont goed volk.

Er is weinig correspondentie uit de begintijd van de NTKC bewaard gebleven, maar frappant is dat vanaf september 1912 alle handtekeningen onder notulen en andere stukken van dit teken waren voorzien. Toen er binnen een jaar behoefte kwam aan een clubinsigne voor op je jas, blouse of pet, besloot het bestuur daarvoor dat zwerversteken te gebruiken. Het clublid S.A. Cramer, een ervaren tekenaar, ontwierp ongeveer in die vorm een verguld metalen plaatje, waarop in rode letters NTKC. Daarmee had de club ineens een herkenbaar logo.
Je kon het op allerlei manieren gebruiken. Zo verwerkte Cramer het in de kop van de openingspagina van het clubblad, maar dan met de naam De Tent erin. Carl Denig liet het ponsen in de aluminium pannen en keteltjes uit het clubmagazijn. En op de steel van een NTKC-schopje. Of gebrand in leren foudralen van kampmessen en bijlen. Later zag je het logo terug in de clubvlaggetjes.
De vorm is in de loop van de jaren niet veel veranderd, en ons logo - ook terug te vinden op deze website - is er nog steeds op gebaseerd.

Jan Das

Meer geschiedenis


Gepubliceerd op zaterdag 13 december 2014

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Maak zelf hazelnootpasta - Mysterieus affiche »