Eenpitter: Spoed-soep met prei

Terrein

Het overkomt mijn lief en mij elke herfst opnieuw: na een fijne fietstocht op een warme najaarsdag gaat de zon nét iets eerder onder dan verwacht, en is het meteen ook nét iets kouder dan verwacht. Na het opzetten van de tent moet het eten dus snel op tafel. En met deze soep kan dat in een kwartier.

Ontdoe ruim 1 pond prei van het lelijke/harde groen, en snijd het mooie groen in dunne ringetjes.

Breng 1,2 liter water met een half bouillonblokje aan de kook, en laat de preiringetjes daarin garen.

Snijd intussen het wit van de preien ook in dunne ringetjes.

Haal de pan van het vuur en voeg de witte preiringetjes plus 1 zakje instant-aardappelpuree (138 gram) toe. Roer glad, en verdun eventueel met een scheutje water.

Roer er ook nog een scheut (olijf)olie of een klont boter door, en een serieuze hoeveelheid mosterd. Mosterdsterktes en -voorkeuren verschillen, dus proef tussen de lepel(tje)s door.

Maak het geheel op smaak af met zout en (witte) peper.

Eet met wat kaascrackers. Dat mag. Die heb je na een dag fietsen (of wandelen, of werkweekend-werken) verdiend.

Gert-Jan Kooren, 2023

Meer eenpitter-recepten


Gepubliceerd op vrijdag 13 oktober 2023

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Werkdag Het Essenbos druk bezocht - 35 jaar ballotage »