Eenpitter: Courgette voor culi-kampeerders

Mijn lief en ik hebben iets met courgette. Smakelijk, met van alles te combineren, in gans Europa in de kleinste dorpswinkel te vinden en, zeker niet onbelangrijk, prettig bestand tegen het groente-onvriendelijke klimaat van een fietstas. Een fietsvakantie is pas écht begonnen na het eerste courgette-diner, bijvoorbeeld één met pasta en blauwe kaas. Tip: noem het, met je beste Italiaanse accent, farfalle con gorgonzola e zucchini, en wees de culi-kampioen van het kamp.

Breng ruim, licht gezouten, water aan de kook. Voeg 4 handjes farfalle (of zo) toe en laat een paar minuten doorkoken.

Snipper intussen 1 ui en hak 2 teentjes knoflook fijn. Wikkel de pan met pasta (deksel erop) in een handdoek en sla er een slaapzak omheen.

Fruit ui en knoflook glazig in een scheutje (olijf)olie. Snijd 1 courgette in dunne plakjes, en die plakjes weer in vieren. Voeg toe aan het fruitende mengsel en laat rustig garen. Als de fietstasvoorraad daar mogelijkheden toe biedt, doe er dan vooral ook een scheut witte wijn bij. Voeg 150 gram gorgonzola (of andere zachte blauwe kaas) toe en laat deze door het mengsel heen smelten.

Haal de intussen gaar geworden pasta uit de slaapzak, verdeel over twee borden, schep de saus eroverheen en garneer met een handje verkruimelde walnoten.

Gert-Jan Kooren, 2016

Illustratie Loes van Oosten, loesvanoosten.com

Meer eenpitter-recepten


Gepubliceerd op dinsdag 27 januari 2015

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Wandelend van station Driebergen-Zeist naar Soesterberg - 'Wild kamperen in een getemd land' »